Μέχρι την εποχή του Ιπποκράτη (468-377 π.Χ.) η Ευρωπαϊκή βοτανολογική παράδοση είχε ήδη απορροφήσει ιδέες με τα βότανα της Ανατολής.
Ο Ιπποκράτης, ο οποίος γεννήθηκε περίπου το 460 π.Χ στην Κω, υπήρξε ο μέγιστος παθολόγος της εποχής του. Πίστευε ότι η κάθε ασθένεια είχε μία φυσική και μία λογική εξήγηση, καθώς και ότι το σώμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι σαν σειρά μεμονωμένων μελών.

Στα γραπτά κείμενα του Ιπποκράτη μνημονεύονται περίπου 237 είδη φυτών από τα συνολικά 254 που χρησιμοποιούσε, αρκετά από τα οποία αποτελούν βάση για φάρμακα ακόμα και σήμερα.

Πολύτιμα όπλα για την ενίσχυση της ανθρώπινης υγείας θεωρούνται από αρχαιοτάτων χρόνων πολλά από τα βότανα που χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση, φυτρώνουν και αναπτύσσονται στη φύση. Με το πέρασμα των χρόνων η επιστημονική εξέλιξη επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό εκείνο που η εμπειρία είχε δείξει. Υπάρχουν ασθένειες που είναι αντιμετωπίσιμες με τα μέσα που δίνει η φύση. Δεν είναι λίγα τα βότανα εκείνα που σήμερα αποτελούν τη βάση για φάρμακα που αποτελεσματικά συμβάλλουν στην αποκατάσταση της υγείας.

Η M-Elite σας προτείνει τρόπους παρασκευής ροφημάτων αποξηραμένων βοτάνων..

Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα βότανα της επιλογής μας ως αφέψημα ή ως έγχυμα: 

Αφέψημα 

Μετράμε για μια κούπα 200-250ml νερό, βάζουμε το νερό στο μπρίκι, το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας ανάβουμε το μάτι και  περιμένουμε μέχρι να πάρει μια βράση. Έπειτα ρίχνουμε 1 κ.γ. ή 2-2,5γρ. από το βότανο της αρεσκείας μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε 3-5΄. Έπειτα σουρώνουμε, προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι ή μέλι και το πίνουμε. 

Έγχυμα 

Μετράμε για μια κούπα 200-250ml νερό, βάζουμε το νερό στο μπρίκι, το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας ανάβουμε το μάτι και  περιμένουμε μέχρι να πάρει μια βράση. Έπειτα σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε 1 κ.γ. ή 2-2,5γρ. από το βότανο της αρεσκείας μας, το αφήνουμε σκεπασμένο για 8-10΄. Έπειτα σουρώνουμε, προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι ή μέλι και το πίνουμε.